Winne wtorki: wyspy Morza Śródziemnego

Irek ” Blurppp… „zaproponował na dzisiejsze Winne Wtorki wyspy Morza Śródziemnego – od Sycylii na zachód. My postawiliśmy właśnie na Sycylię – ostatnio krok po kroku degustujemy butelki producenta Feudo Montoni i tym razem padło na Vigna del Masso Catarratto Sicilia DOC 2013, Feudo Montoni . Wino kupiliśmy w Winecorner – sklepie importera Vini e Affini za 75 PLN (2012 jest dziś po promocyjnej cenie 49 PLN, ale nie piliśmy). Pomimo że Catarratto to najpopularniejsza biała odmiana Sycylii, nigdy nie piliśmy wina jednoszczepowogo. Catarratto odpowiedzialne jest zresztą za rzeszę stołowych lub jeszcze „niższych” białych win czy też domieszek – często nawet pijący o tym nie wie. Tym niemniej, z racji jakości producenta (np. Nerello Mascalese degustowaliśmy w kwietniu przy okazji odcinka z tuńczykiem w południowym stylu ) zaryzykowaliśmy i kupiliśmy tę butelkę. I jak było? Naprawdę świetnie. Kolor dosyć jasny, ale z pięknymi miedzianymi refleksami. Nos agrestowy z nutami pokrzywmy i ciekawym landrynkowym dodatkiem. Później staje się bardziej owocowy. Usta okazały się bardzo bogate i esencjonalne. Dużo się dzieje – trochę jabłkowo-brzoskwiniowo. Pełne o długiej, lekko miodowej końcówce. Do tego średnia kwasowość dodaje niezłego podkręcenia. 90/100 Warto!
Kolacja w takim razie też sycylijska – no może po prostu południowa 🙂 Filety z dorady w sosie salmoriglio . Najpierw filetujmy doradę – to nie trudne zadanie – prowadzimy ostrym nożem wzdłuż grzbietu, przecinamy pionowo w okolicach skrzeli i delikatnie oddzielamy podbrzusze od ości. Aby zrobić sos w rondelku, podgrzewamy oliwę i szklimy minutę przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeże oregano, doprawiamy solą i pieprzem, a także dolewamy sok z cytryny. Mieszamy. Filety nacieramy oliwą z oliwek i układamy na naoliwionym papierze do pieczenia skórą do dołu. Doprawiamy filety solą i pieprzem, a także skrapiamy sokiem z cytryny. Ryby z papierem układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Dosłownie kilka minut (5-7) powinno wystarczyć, aby dorada się upiekła. Gdy będzie matowa, ale ciągle jędrna, wyciągamy filety z piekarnika, układamy na talerzach i polewamy sosem. My podaliśmy je z dodatkiem pieczonej papryki i kawałkiem ciabatty.
Niestety, połączenie z doradą w sosie salmoriglio nie za bardzo wyszło – wino okazało się zbyt bogate, pełne i pokazało za dużo słodkich nut. Czasem tak bywa… Otworzyliśmy jednak dla kontrastu Vina Sol Catalunya Do 2013, Torres . Czyli już nie wyspy – ale Katalonia 🙂 To znana w Polsce od dłuższego czasu podstawowa biała etykieta Torresa. Teraz może bardziej rozpoznawalna, gdyż dostępna w hiszpańskiej ofercie Lidla za bardzo dobrą cenę – 20 PLN. Świeży, trochę skalno-cytrynowy, oszczędny nos. W ustach znowu świeże. Kwiatowo-cytrynowe, lekkie. Troszkę pustawe. Końcówka lekko słodsza, gęściejsza. Przyjemna, niezobowiązująca butelka na ciepły dzień. 83/100 A jak do dorady ? Też trochę przeszkadza słodycz, ale jest lżejsze i kwiatowe nuty nawet zaczynają jakoś współgrać z daniem. Lepiej niż Catarratto, ale nie „idealnie”. No cóż czasem tak bywa. Za to przyjemność degustacji Vigna del Masso Catarratto Sicilia DOC 2013, Feudo Montoni po posiłku – fantastyczna 🙂
Linki do pozostałych wtorkowych degustacji:
Do następnego!
A&W