Wielkanocny sernik

Udostępnij ten post

Niedługo Wielkanoc, a więc czas spotkań w rodzinnym gronie – oczywiście – przy suto zastawionym stole 🙂 W poprzednich wielkanocnych odcinkach zamieściliśmy m.in. nasz przepis na mazurki z masą kajmakową, czekoladową oraz pomarańczową , a także – tartę wielkanocną ze szpinakiem i gotowanymi jajami na cieście francuskim . Tym razem mamy słodką propozycję – sernik marmurkowy , z ciemną czekoladą na spodzie z owsianych herbatników. Przepis pochodzi z książki Marry Berry „100 cakes and bakes”. Sernik ten ma słodki, bogaty smak i gładką konsystencję, stąd powinien być podawany w niewielkich porcjach. Zgodnie z oryginalną recepturą do przygotowania sernika potrzebować będziemy czekoladowych ciasteczek owsianych, masła, ciemnej czekolady, miękkiego, tłustego, kremowego serka, cukru pudru, esencji waniliowej oraz jaj. My, zamiast czekoladowych, wybraliśmy zwykłe ciasteczka owsiane. Zdarzało nam się także zamiast ciemnej czekolady używać białej. W sezonie planujemy dodać do sernika czerwone owoce – truskawki, maliny lub poziomki, a może też nutkę mięty… Oryginalny przepis może służyć nam jedynie jako punkt odniesienia do stworzenia własnej wersji sernika.

Przygotowanie sernika marmurkowego zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 160°C. Okrągłą formę tortową (ze zdejmowanymi bokami), o średnicy ok.20 cm, wykładamy na spodzie papierem do pieczenia.

Ciasteczka owsiane wkładamy do plastikowej torebki i miażdżymy za pomocą wałka. Masło roztapiamy w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego pokruszone ciasteczka. Masę przekładamy do formy, ugniatamy i odstawiamy do lodówki, aby się ścięła.

Teraz czas na masę sernikową. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy na bok, aby lekko przestygła. Ser (twarogowy, gładki, kremowy – można kupić w 1kg wiaderku) wkładamy do dużej miski (sugerujemy skorzystać z robota kuchennego) i ubijamy, aż stanie się miękki. Dodajemy do niego cukier i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy esencję waniliową i jaja. Całość ubijamy.

Masę sernikową dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy roztopioną czekoladę (w kąpieli parowej). Obie części masy wykładamy na ciastka – nabieramy kolejne porcje łyżką stołową, tak aby ułożyły się naprzemiennie – biała obok czarnej. Wygładzamy górę, wkładamy nóż w masę i delikatnie nim mieszamy obie części masy, tak aby uzyskać efekt marmurkowy.

Ciasto pieczemy ok 30 minut lub do momentu, kiedy sernik będzie wydawał się upieczony po bokach, lecz pozostanie miękki i lekko wilgotny na środku. Po ostudzeniu, zdejmij formę do pieczenia i wstaw sernik do lodówki. Podawaj schłodzony.

Jeżeli chodzi o wino, to tym razem nie będziemy pisać o słodkim winie do deseru, ale raczej o tym, jakie wino sami chcielibyśmy widzieć na naszym świątecznym stole. Zwykle niedzielne późne śniadanie jemy całą z rodziną, a ile ludzi tyle gustów i opinii… 😉 Dodatkowo, na stole znajduje się wiele tradycyjnych wielkanocnych potraw – jaja, sałatki, wędliny… Stąd staramy się zawsze wybierać lekkie, bezpretensjonalne wina w rozsądnych cenach. Butelki, które mamy na myśli, były już w większości opisywane w Winniczku, więc to raczej forma pewnego rodzaju wielkanocnego podsumowania.

Jeśli chodzi o białe, to postawilibyśmy na Kleine Rust 2012, Stellenrust – blend Chenin Blanc i Sauvignon Blanc z RPA. To proste i świetnie zrobione podstawowe wino od tego producenta. Mega świeże z brzoskwiniową końcówką. Znakomite wino bankietowe. 85/100 Można je kupić w Leclercu lub u importera SouthWine . Cena poniżej 30 PLN.

Różowe to najdroższa pozycja z dzisiaj wymienionych – Moulin de Gassac Guilhem IGP Pays de l’Hérault 2011, Dumas Gassac do kupienia w Winkolekcji za 39 PLN. Słodkawy, poziomkowy, świeży nos. Zrównoważony, krągły i głęboki. Usta wytrawne o dobrej kwasowości. Trochę truskawek i nut herbacianych. Bardzo dobry róż. 88/100

Z czerwonych myśleliśmy o lekkim Tierra y Hombre Marks&Spencer Pinot Noir 2012, Vina Indomita z Chile o malinowo-truskawkowym dosyć głębokim nosie i świetnej pijalności. Okrągły owoc w delikatnie kwasowym i dymnym finiszu. Do kupienia w Marks & Spencer poniżej 30 PLN. 87/100 Świetną alternatywą może być też Valpolicella DOC 2012, Bonuzzi . Owocowe o szczerej kwasowości – dużo czerwonej porzeczki, a nawet nuty truskawki. Jakbyśmy nie wiedzieli, co pijemy moglibyśmy pomyśleć, że to niezłe Gamay, co nieźle może zagrać się z wielkanocnymi wędlinami. 84/100 Przyjemna butelka w rozsądnej cenie – 27 PLN w Piccola Italia .

I w ten sposób sami wykreowaliśmy sobie zestaw win na Święta 🙂 jeszcze tylko jakieś musujące i będziemy mieli komplet!

Radosnych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy i smacznego jajka życzy Winniczek!

A&W