Tanie Soave z Biedronki do makaronu ze szparagami

Udostępnij ten post

Pamiętacie jeszcze przewodnik Wojtka po apelacji Soave? Akurat tak się złożyło, że na biedronkowych półach znaleźliśmy niedrogą butelkę w tego regionu, więc postanowiliśmy dać jej szansę. Intuicja nas nie zawiodła, a wino dobrze zgrało się z prostym makaronem ze szparagami.

Szparagi – pomysł na prosty makaron

No właśnie, sezon szparagowy się rozkręca. Wojtek pokazał Wam, jak przygotować szparagi z grillowaną doradą, a my mamy przepis na makaron. Cena szparagów jest jeszcze wysoka, więc aby zachować równowagę mamy to budżetowe wino i proste pozostałe składniki (szparagi, czerwona cebula, skórka z cytryny, masło, twardy ser). Nie ma tu żadnej filozofii, ale całość jest przepyszna. Przygotujcie sobie tylko na początku wszystkie składniki, by potem nie tracić czasu na ich krojenie.

Przygotowanie

zielone szparagi (najlepiej jak najcieńsze) – po oderwaniu ich twardych końcówek (ich dziś nie używamy), odkrajmy główki mniej więcej 3-4 centymetry poniżej ich zakończenia, a pozostałe części kroimy na cienkie talarki;

czerwona cebula – pokrojona w cienkie plasterki;

skórka z cytryny – sparzamy cytrynę wrzącą wodą, obieraczką do warzyw zdejmujemy 3-4 paski skóry i kroimy je w wąskie paski;

sól, pieprz, majeranek, masło

Gotowanie

Do garnka z osoloną, wrzącą wodą wrzucamy główki szparagów i gotujemy je dosłownie kilka minut – uważajcie, aby nie zrobiły się gumowate, najlepiej jakby były jeszcze odrobinę chrupkie. Wyjmujemy je na talerz, a do tej samej wody wrzucamy makaron. Idealne będą długie nitki typu spaghetti, fettuccine, czy tagliatelle.

Obok na głębszej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę. Uważamy, aby jej nie przypalić, ma jedynie zmięknąć. Dolewamy chochlę wody z garnka z makaronem i pół kieliszka wina, wrzucamy te pozostałe nam jeszcze surowe talarki szparagów, przyprawiamy szczyptą soli i majeranku (to nieoczywiste połączenie, ale świetnie pasuje do szparagów). Gdy cebula i talarki szparagów są już miękkie, przekładamy je na ten talerz z wcześniej ugotowanymi główkami.

Patelni nie myjemy, ponownie rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy paseczki skórki z cytryny. Chwilę smażymy i następnie na patelnię przekładamy z garnka makron, wrzucamy cebulę i wszystkie szparagi. Całość obficie posypujemy pieprzem i twardym serem (pecorino albo parmezan), dokładnie mieszamy i od razu podajemy.

Biscardo San Lorenzo Soave 2022 (19,99 zł)

Pachnie ładnie, owocowo – jabłkami, gruszkami, lekko cytrynowo. Usta bardzo kwaskowe (choć trochę sztucznie, zwłaszcza w pierwszej chwili), świeże, lekkie i znów przyjemnie owocowe. Całość jest oczywiście dość prosta, jednostronna, ale też smaczna. Atutem jest świeżutki rocznik, co przekłada się na świetną ożywczość. Idealne nie tylko do naszych szparagów, ale jako typowe wiosenne, tarasowe wino. Poprawne+ (85/100).

Wyraźna kwasowość wina idealnie pasuje do sosu z nutą cytrynowej skórki. Dobre, niedrogie wina to coś, czego szukamy w dyskontach, to kolejne udane znalezisko w tej charakterystyce.