Sylwester 2013/2014
Już za chwilę witamy Nowy 2014 Rok! Każdy ma jakiś pomysł na spędzenie Sylwestra, ale i tak na pewno najpopularniejsza formą będą „domówki”. Sami wielokrotnie świetnie bawiliśmy się na tego typu imprezach – w szczególności pamiętamy tematyczne spotkania – „piekło, niebo”, gdzie znajomi poprzebierali się za „anioły i demony”, a wśród dekoracji pojawił się nawet wielki gar smoły :-) czy też lata 80te., gdzie wymyślność strojów z epoki była naprawdę imponująca – królowały kolor, cekiny, tapir i Limahl oraz Modern Talking z winylowych płyt (całe szczęście Dire Straits też było, bo inaczej to masakra jakaś ;) Zawsze jednak przed tymi wszystkimi przyjemnościami pojawiało się to samo zadanie – przygotowanie jedzenia i kupienie wina.
Jeśli chodzi o jedzenie, mamy do zaproponowania rożnego rodzaju „finger foods” – warto przypomnieć niektóre z nich, bo może przydadzą się akurat na tegorocznego Sylwestra:
– fingerfood caprese
– roladki z grillowanej cukinii z kozim serem
– crostini z puree paprykowo-fasolowym
– crostini z puree z zielonego groszku z szynką parmeńską
– crostini z pate z kurzych wątróbek
– crostini z tuńczykiem i biała fasolą
– crostini z pieczoną papryką
– cykorie z gorgonzolą
– wrapy z wędzonym łososiem
– sezonowana szynka z melonem
– focaccia
– bułeczki z anchovies
– tarta z czerwoną cebulą i kozim serem
I cała plejada tart, które znajdziecie w zakładce przystawki i przekąski .
Dodatkowo – nowa propozycja :-) Przy okazji każdego spotkania towarzyskiego staramy się przygotować coś, czego jeszcze nie było. Ponieważ w okresie międzyświątecznym mamy komfort „dojadania” wszystkich „powigilijnych” smakołyków, prepozycje sylwestrowe wyciągamy z naszego „archiwum imprezowego 2013 Winniczka” :-) . Na pierwszy ogień idzie przekąska z suszonych pomidorów i anchovies. To bardzo efektowna oraz intensywna w smaku „przegryzka”. U nas sprawdziła się już wielokrotnie, postanowiliśmy więc podzielić się tym prosty przepisem. Potrzebujemy do niej suszonych pomidorów w zalewie, koniecznie takich, które są dosyć duże i mięsiste, gdyż będziemy w nie zawijać cała zawartość. Do wnętrza pomidora wkładamy listek mięty, na niego kładziemy filecik anchovies (sardeli), do tego dodajemy 2-3 małe kapary. Każdą roladkę posypujemy suszonym oregano i spinamy wykałaczką. Układamy na półmisku i delikatnie polewamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (jeśli mamy wybór, to raczej delikatną, gdyż ostrość smaku kaparów i sardeli jest już w „górnych rejestrach”). Przekąska bardzo prosta, tylko trochę pracochłonna, bo każdego pomidora należy „nadziać”, a to chwilkę zabiera. Naszym zdaniem warto jednak spędzić ten moment nad proponowaną potrawą.
Dodatkowo, co roku sporządzamy mały ranking win musujących, testowanych przez nas w mijającym roku. W tym roku również wpisujemy się w sylwestrową tradycję. Zdecydowanie najlepszymi winami musującymi degustowanymi przez nas w 2013 r. były Champagne z winnicy Dumenil, nagrodzonej w tym roku w konkursie Magazynu Wino. Próbowaliśmy kilku różnych etykiet – od podstawowej, przez Prestige, aż po rocznikowe. (do kupienia w: Dom Szampana ) Zauroczyły nas złożonością i głębią. Nie robiliśmy notatek, więc to takie miłe wspomnienie bez konkretnej oceny. Naprawdę nam się podobały. A jak reszta? Poniżej nasz ranking, a w zasadzie lista wina podobnie ocenionych, oprócz pierwszego miejsca (z uwagi na nasze upodobania do bardzo wytrawnych win musujących) ex aequo 🙂
- Noche y Dia Cava Brut Nature N.V., Bodegas La Esperanza 87/100 – bardzo świeża, wytrawna Cava; w nosie trochę cytryny i bryzy morskiej; usta bardziej kwasowe ze stalowymi akcentami; dla miłośników zero dosage 🙂 Winkolekcja 40 PLN
- Bel Star Prosecco Brut DOC N.V., Bisol 87/100 – bardzo „szampańskie”, w nosie jabłkowe z nutą skórki od chleba, a w ustach bardzo pełne i „dojrzałe”. Winkolekcja 40 PLN
- Prosecco Extra Dry Treviso DOC N.V., Borgo Molino 87/100 – w nosie dojrzałe jabłka, ale już usta gruszkowe – szczęśliwie mocniej wytrawne niż sygnatura „extra dry”. Enoteca Nova 40 PLN
- Brut Premier Cru Champagne N.V., Bissinger & Co 87/100 – dobry, tani Champagne, w nosie delikatnie drożdżowe z lekko kwasowymi aromatami, ust łagodne i miękkie, chlebowe z pigwowo – brzoskwiniowym finiszem; warto. Lidl 80 PLN
Jeśli chodzi o wina „spokojne” – w tym roku możemy polecić ciekawą parę z Langwedocji – niezłe wina stołowe za mniej niż 30 PLN z Dekanter.pl plus coś z Leclerca i Enoteki Polskiej…
- Flying Solo Grenache Blanc Viogner IGP Pays d’Oc 2012, Domaine Gayda 85/100 kwiatowo mydlany nos, ale już usta o niezłej świeżości i kwasowości z dodatkiem słodyczy – kultura. Dekanter.pl 29 PLN Do kupienia też w Winecorner .
- Flying Solo Grenache Syrah IGP Pays d’Oc 2012, Domaine Gayda 84/100 ogólnie bardzo proste i owocowe wino. Świetna pijalność. Imprezowicze powinni polubić bezpretensjonalny owoc i brak tanin. Dekanter.pl 29 PLN Do kupienia też w Winecorner .
- Vieux Faugeres AOC 2011, La Cave 85/100 – Langwedocja powraca tym razem za 22 PLN z Leclerca – ciemne owoce, niezła kwasowość i świetna pijalność. Do tego niezła kultura i zabójcza cena.
- Petit Albet Blanc Penedes DO 2012, Albet i Noya 86/100 – grejpfrutowo – trawiasty nos, a usta lekko cytrusowo-gorzkawe i świeże; w swojej cenie extraklasa – tylko czy jeszcze do dostania? Enoteka Polska 29 PLN
- The Winemaster’s Reserve Chardonnay 2012, Nederburg 86/100 świetne nowoświatowe Chardonnay – dla wielbicieli maślano karmelowych nut; tu podszyte jednak fajna kwasowością i nieźle zrobione. Leclerc 25 PLN
Mamy nadzieje, że nasze propozycje przypadną Wam do gustu! To po prostu dobre wina stołowe za rozsądne pieniądze, jako party wines także powinny się sprawdzić; musujące na godzinę 00:00 też sobie dadzą radę 🙂
Winniczek życzy jak najlepszego 2014 roku. Oby obfitował w sukcesy i dawał szansę na satysfakcję kulinarną oraz winne ekscesy 🙂 Do zobaczenia w przyszłym, lepszym roku!
A&W