Różowe wino z Prowansji do sałatki z pomidorami i burratą

Schyłek lata i początek jesieni to dla mnie taki ostatni czas, żeby skorzystać ze świeżych i jeszcze słodkich pomidorów. Dziś więc będzie trochę w śródziemnomorskim stylu i z kategorii Quick&Easy. Zapraszam na sałatkę z pomidorów z burratą, ziołami i anchovies.

To danie to wspomnienie lata, a może też nadzieja na zobaczenie jeszcze kilku ciepłych i słonecznych dni tej jesieni – na co bardzo liczę. W dzisiejszej sałatce panuje trochę free-style. Posiekane różne rodzaje pomidorów mieszamy z najlepszą oliwa z oliwek, octem balsamicznym i dodajemy oliwki, czerwoną cebulę, fileciki anchovies oraz świeże zioła. Do tego kulka burraty i można delektować się tym prostym daniem. Najważniejsza jest więc jakość składników. Jeśli nie macie burraty skorzystajcie z koziego twarogu, mozzarelli czy też ricotty.
Przepis znajdziecie tutaj – letnia sałatka pomidorowa z burratą

Śródziemnomorski pairing
Przygotowując sałatkę od razu poczułem śródziemnomorski klimat. Pomidory podbite smakiem balsamico i anchovies skierowały mnie w stronę czegoś bardziej strukturalnego niż biel. Prowansalskie rose o mocniejszym ciele było to czego potrzebowałem. Otworzyłem butelkę z apelacji Coteaux d’Aix-en-Provence z dużej spółdzielni Estandon. To blend cinsault, grenache i syrah. Znałem to wino z poprzednich roczników i miałem przeczucie, że się sprawdzi. Dystrybutorem w Polsce jest Leclerc. Wino w tym markecie kosztuje 43 PLN a na francuskich portalach jest dostępne za 8-9 EUR. Więc polska cena jest naprawdę atrakcyjna.
X Coteaux d’Aix-en-Provence AOP 2023, Vignerons Estandon (Leclerc, cena: 43 PLN)


Jaśniutki, łososiowy, czysty kolor. Nos jest bardzo malinowy z truskawkami, czerwonymi jabłkami z dodatkiem śmietanki. Jest jednak wytrawny i świeży. Wino ma fajną strukturę, niezłe ciało i średnią (+) kwasowość. Te cechy od razy predysponują je do bycia absolutnie gastronomicznym. Mamy też oczywiście owoc – poziomki, maliny i lekko kwiatowy dodatek. Długi, świeży, choć gęsty finisz. Poważne, wytrawne i świetne do jedzenia. 88/100
Świetne, świeże połączenie. Liczę, że w tym roku sezon balkonowy jeszcze jednak się nie skończył bo z takim zestawem nawet chłodniejszy, ale słoneczny weekend wyglądać będzie rewelacyjnie!
Do następnego!
W