Rioja 2019 – świetny rocznik w czterech odsłonach

Tych kilka ostatnich wyjazdów do Hiszpanii dało mi możliwość zdegustowania butelek, których pewnie w Warszawie bym nie spróbował, a już na pewno nie w tym samym czasie. Wziąłem więc pod lupę 2019 rocznik w Rioja, chyba najlepszy w drugiej dekadzie XXI w. i otworzyłem cztery butelki z tej apelacji (wszystkie z kategorii Reserva, od dobrych i znanych producentów). Działo się.
Rocznik 2019 w Rioja
Przyzwyczailiśmy się baczną uwagę zwracać na roczniki w Burgundii, Bordeaux czy Toskanii, a już mniejszą atencję przykładamy do Hiszpanii. W Rioja winiarze mają często działki na terenie całej apelacji, położone zwykle na różnych wysokościach i obsadzone różnymi szczepami, co daje producentom ogromne możliwości kupażu. Dzięki temu łatwiej jest utrzymać styl winiarni, czy też zniwelować wpływ gorszych warunków atmosferycznych poprzez umiejętny blending. O ile te zabiegi ułatwiają zadanie, to jednak nie są w stanie zupełnie oderwać win od roczników.
Przykładem złego roku był choćby 2014, fatalny zresztą w prawie całej Europie. Wtedy również Rioja doświadczyła kłopotów – jesienne opady spowodowały botrytis, mniejszą koncentrację, nierówną dojrzałość owoców. Jak zawsze znaleźli się oczywiście winiarze, którzy poradzili sobie lepiej z zaistniałymi warunkami, ale ogólnie niczego wielkiego nie można się było po tych winach spodziewać. Widać więc wyraźnie, że Rioja nie pozostaje odporna na rocznikowe różnice.
Spójrzmy zatem na 2019. Opisywany jest jako perfekcyjny, zrównoważony i taki, który dał wina o bardzo długim potencjale starzenia. Wiosna dała raczej chłodną aurę z wystarczającą ilością opadów. Lato było ciepłe, a wpływ wrześniowych deszczy został zniwelowany przez kolejny bardzo słoneczny okres. Owoc okazał się być w pełni dojrzały fizycznie i fenolicznie, z dobrą kwasowością.

Rioja Reserva – długie dojrzewanie
Wina dziś zdegustowane są z kategorii Reserva. W Rioja wina tradycyjnie, choć dziś się to zmienia, są umieszczane w piramidzie jakości pod względem długości starzenie. Consejo Regulador dokładnie opisuje jak długo i w jakim zbiorniku ma być leżakowane wino. W przypadku Reservy wymagane jest minimalne dojrzewanie przez 36 miesięcy, z czego co najmniej 12 miesięcy w beczkach (obowiązkowo 225 litrowych) oraz dalsze 6 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek.
Otworzyłem cztery takie butelki. Chciałem spotkać się z 2019 rocznikiem degustując poważniejsze wina, ale takie już nadające się do konsumpcji – stąd wybór Reservy. Ponieważ mamy do czynienia jednak z pewnego rodzaju homogenicznymi produktami, wrażenia organoleptyczne będą często zbliżone.
Spróbowane wina
Reserva Rioja D.O.C. 2019, Marques Murrieta (Wina.pl, cena: 194 PLN)
W tym roczniku wino zostało pozbawione wyróżnika Finca Ygay, gdyż nie wszystkie grona pochodzą z tej dużej, 300 ha winnicy. Głownie są to wapienne działki z południowej części Rioja Alta położne na wysokości 300-500 m.n.p.m. Wino jest blendem 87% tempranillo, 6% graciano, 5% mazuelo i 2% garanachy. Dojrzewało 24 miesiące w barriques z amerykańskiego dębu.


Średniej intensywności, błyszczący, bardzo ładny, rubinowy kolor. Zapach jest elegancki, taki atłasowy, lekko pluszowy, ale super przyjemny. Jeżyny, jagody i różne gatunki śliwek wiodą prym a do nich dołączają kawa z czekoladą. W ustach spotykamy się z wysoką kwasowością i piękną miękka, dojrzałą taniną. Ciemny owoc rządzi na podniebieniu (jagody, jeżyny i ciemne śliwki), ale jest podbity truskawkami z patelni. Końcówka jest bardzo długa i o świetnej świeżości. Pojawia się śliwka nałęczowska w czekoladzie, gorzka czekolada i cynamonowa przyprawa. Super potencjał i świetna struktura, intensywność. 94/100
Cune Reserva Rioja D.O.C. 2019, C.V.N.E. (The Wine House, cena: 95 PLN)
Wszystkie grona pochodzą z Rioja Alta. Fermentacja zachodzi w stalowych zbiornikach i tam wino przebywa 18 miesięcy, a potem dojrzewa kolejne 24 miesiące w barriques z francuskiego dębu (częściowo nowych) i barriques z amerykańskiego dębu. A potem jeszcze rok w butelce.


Głęboka, purpurowa, bardzo ładna barwa. Nos jest mocno pikantny z dużą ilością goździków. Znowu pojawiają się jagody, jeżyny i śliwki. Mamy więc taki miks przyprawowo-owocowy o niezłej intensywności. Kwasowość mamy wysoką i taninę bardzo ułożoną, elegancką. Podobny zestaw owocowych nut co w zapachu pojawia się w smaku, ale możemy dołożyć jeszcze trochę ciemnych czereśni. Średniej (+) długości końcówka. Równowaga, pijalność i przyjemna lekkość jak na Reserve. 91/100
Sellecion Especial Reserva Rioja D.O.C. 2019, Bodegas Muga (RafaWino, Cena: 250 PLN)
Mamy tu tempranillo z dodatkiem garnachy, graciano i mazuelo. Grona zbierane są z wysoko położonych działek na Montes Obarenes i Sierra Cantabria. Fermentacja przechodzi spontanicznie z użyciem naturalnych drożdży w dębowych kadziach. Wino dojrzewa w nowych baryłkach z francuskiego dębu przez 26 miesięcy a potem jeszcze 18 miesięcy w butelce.


Bardzo głęboki, piękny, purpurowy kolor z jaśniejszym brzegiem. Nos jest bardzo skoncentrowany, mocny i atrakcyjny, z lekką słodyczą bardzo dojrzałego owocu (cały czas ten sam miks jagodowo-jeżynowo-śliwkowy obowiązuje) i cynamonowej przyprawy. Na podniebieniu mamy wysoką kwasowość, czujemy średnie (+), nieprzeładowane ciało i zintegrowaną, dojrzałą, świetną taninę. Jagodowo-jeżynowy owoc spotyka się z suszoną śliwką. Do tego znajdziemy kawę, czekoladę i słodkie przyprawy w długim finiszu. Pełnia smaku, moc i elegancja. 93/100
50 Anniversary Reserva Rioja D.O.C. 2019, Beronia (standardowa reserva jest ogólnie dostępna, Cena: ok. 65 PLN)
Tempranillo z dodatkiem graciano. Wino dojrzewa 18 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu i mieszanych pół na pól francusko/amerykańskich. Następnie taki sam czas odpoczywa w butelkach.


Znowu głęboka purpura wita nas w kieliszku. Jeżyny i jagody mieszają się z cynamonem, kokosem, mleczną czekoladą i wanilią. Zapach jest super zrównoważony jak na takie bogactwo aromatów, dużo się dzieje. Usta są „spokojne”, kwasowość średnia (+) – przyjemna, a tanina dojrzała. Wino jest zaskakująco lekkie i „jasne”. Dojrzałe truskawki i jagody robią dobry owoc. Średnia (+) końcówka jest trochę twarda, ale nie odbiera winu absolutnej świeżości jak na tę kategorię. Tylko pół kroczku na końcu dzisiejszej stawki. 90/100
Rzeczywiście wina z 2019 pokazały znakomity potencjał. Świetna kwasowość i jakość tanin oraz owocu, a także równowaga tych czynników dała świetny rezultat. Beczka we wszystkich przypadkach okazała się dobrze wtopiona. Widać jednak wyraźnie że droższe butelki nieprzypadkowo wypadły lepiej. W kategorii do 100 PLN C.V.N.E. spokojnie można odłożyć na kilka lat na półkę, bo to naprawdę niezłe wino w swojej cenie.
Miejcie na radarze roczniki: 2019, 2016, 2012, 2010. Uważajcie za to z następującymi rocznikami: 2020, 2018, 2017, 2014.
Do następnego!

W.