Ribera del Duero – sprawdzamy cztery wina

Udostępnij ten post

Nowy rok przywitałem w Walencji. Bardzo lubię wygrzać się chwilę w zimowej przerwie, pozwiedzać, a w szczególności pogotować lokalne potrawy i zdegustować trochę win, których pewnie w Warszawie bym nie spróbował.

Jak wiecie nie jestem fanem win z Ribera del Duero (przybliżałem Wam ten hiszpański region w artykule – Ribera del Duerov – poradnik dla początkujących). Nie za bardzo przemawia do mnie drewniany, mocny, beczkowy styl apelacji. Nie jestem fanem gryzienia deski zamiast picia wina. Dodatkowo, trochę mało się w tym regionie dzieje. Można założyć, że raczej ten dominujący toporny styl będzie jeszcze długo wizytówką Ribery del Duero.

Jeśli już mam sięgnąć po wina z tej apelacji to wybieram te podstawowe, które z dębem miały jak najmniejszy kontakt. Szukam więc kategorii „Roble”. Zwykle wina te dojrzewały w beczkach (nowych i używanych) przez 3-9 miesięcy oraz w stali. Zazwyczaj jest to 100% tempranillo (tinto fino), choć zdarzają się też butelki z małym dodatkiem innych czerwonych szczepów. Sprawdziłem dla Was cztery butelki od liderujących w apelacji producentów.

La Planta Ribera del Duero D.O. 2022, Arzuaga (Vininova, ok. 80 PLN)

Arzuaga to mój ulubiony (jeśli można tak w ogóle powiedzieć) producent z Ribery. Robert opisywał ich wina w 2023 roku – Arzuaga Ribera del Duero inna niż wszystkie. To zdecydowanie bodega stawiająca bardziej na elegancję i finezję, niż moc. La Planta to 100% tinto fino, wino dojrzewało w nowych i używanych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez 6 miesięcy. Niektórzy na takie wina lubią używać określenia „semi crianza”.

Głęboki purpurowy kolor. Zapach jest mocny, z nutami wanilii i przypraw (cynamonu, kardamonu i goździków). Jest też ciemny owoc pod postacią jagód i jeżyn, a także nuty czekoladowe. Na podniebieniu mamy średnią (+) kwasowość, trochę rozgrzewającego alkoholu i cynamonowo-goździkową przyprawę. Atakuje nas też mocno dojrzały owoc – czereśnie, czerwone śliwki, jagody i jeżyny. Wino jest mocne, bogate, ale dobrze ułożone ze średnią (+) końcówką. Dobra rzecz. 90/100

Roble Ribera del Duero D.O. 2023, Protos (Fine Wine, 65 PLN)

Tutaj mamy znów 100% tinto fino, a wino dojrzewało 4 miesiące w amerykańskim dębie i 6 miesięcy w butelce.

Kolor jest purpurowy o średniej intensywności. Wino jest gęste i ładne. W zapachu dominują jeżyny, jagody i dojrzałe truskawki. Pojawia się też trochę leśnych owoców i truskawek z patelni. Przyjemny. Usta o średniej (+) kwasowości i trochę kredowej taninie. Ciemne śliwki i jagody są dopełnione przez czekoladę i kakao. Mocne o średnim (+) finiszu. Smaczne, ale mało finezyjne. 88/100

Pago del Cielo Celeste Roble Ribera del Duero D.O. 2023, Torres

Pago del Cielo to posiadłość katalońskich potentatów – rodziny Torres. Czyste tempranillo leżakuje 3 miesiące w dębowych beczkach. Nie znalazłem w Polsce tego wina. Tylko Crianza od tego producenta bywa dostępna w Winnicy Lidla (75 PLN). Ja za wino zapłaciłem 8.5 EUR.

Piękny, głęboki, rubinowy kolor z wiśniowym brzegiem. Nos jest bardzo owocowy – mamy dużo jagód, jeżyn i truskawek. Zapach jest łagodny, „jasny”, świetny. W ustach średnia (+) kwasowość i znowu przewodnia rola owocu. Truskawki, jagody i śliwki rządzą. Tanina jest lekka i bardzo przyjemna. Ładna, średnia (+) końcówka. Owocowe, nieprzeładowane, podoba mi się. 89/100

Pruno Ribera del Duero D.O. 2021, Finca Villacreces (Darwina, 100 PLN)

To podstawowa butelka od bardzo szanowanego producenta. Mamy tu już jednak mocniejszego zawodnika. Wino dojrzewało we francuskim dębie 12 miesięcy – drugiego i trzeciego użytku. Tempranillo towarzyszy 5% caberneta sauvignon.

Ciemno purpurowy, bardzo błyszczący, wspaniały kolor. Zapach jest mocny z aromatami ciemnych owoców z lekką spieczoną nutą. Delikatny owoc z patelni – ciemne i czerwone śliwki a także truskawki. W ustach wysoka kwasowość i średnia tanina. Owoc jest konsekwentnie śliwkowo-truskawkowy z dodatkiem grafitu, tytoniu i czekolady. Całkiem świeże. Problemem tego wina jest słabe wypełnienie. Jest dosyć „wodniste” i zbyt krótkie na wyższą ocenę. 87/100

Mam nadzieję, że ten krótki przewodnik po najnowszych edycjach podstawowych win z Ribery del Duero od dobrych producentów Wam się przyda. Tym bardziej, że pewnie jakieś prawdziwie zimowe wieczory jeszcze tego roku nadejdą. Zwracajcie uwagę na wysokość alkoholu, gdyż te wina mogą spokojnie dobijać do 15%, a przy wyższym rejestrze ciężej o równowagę. Sprawdzajcie także długość dojrzewania w beczkach. Te 3 miesiące przy Celeste sprawdziło się wyśmienicie, gdyż owoc został pięknie na pierwszym planie.

Jako że jest to mój pierwszy nasz wpis w 2025 roku życzę Wam zdrowia, realizacji planów, sukcesów a także abyście otwierali same dobre butelki. Mniej znaczy więcej!

W.