Toskański blend do jelenia

Macie tak, że po świętach, większej imprezie, czy rodzinnym spotkaniu zostaje trochę jedzenia? Potem zachodzimy w głowę, co z tym zrobić. Sałatką możemy obdzielić ciocię, a tortem kuzynkę, ale co z mięsem pozostałym z pieczeni? Mieliśmy ostatnio właśnie taki problem. Na spotkanie przygotowaliśmy wolno pieczony 7 kg udziec jelenia Świetna opcja przy dużej ilości osób. Ale taka masa mięsa (nawet przy armii głodomorów) robi wrażenie i na 100% coś musiało zostać.
Pomysły na wykorzystanie jelenia
Na początek zostawiam Wam przepis na wolnopieczoną dziczyznę. Kiedy jednak zostanie Wam tego jelenia, to mamy kilka pomysłów:
- Możecie nadziać nim pierożki.
- Pomieszać mięso z ugotowanymi ziemniakami, jajem i ulepić pulpety, które po obtoczeniu bułką tartą usmażycie.
- My jednak poszliśmy w stronę sosu do makaronu. Zrobiliśmy więc tagliatelle z resztkami z pieczeni i też go Wam polecamy.

Czas na pairing
Ze spotkania pozostała nam nie tylko jedzenie, ale i toskańska butelka od Molino Di Grace – Il Volano Rosso di Toscana IGT 2011. To podstawa tego toskańskiego producenta, u którego byliśmy w 2014 roku.
- Blend 75% sangiovese i 25% merlota.
- Wino dojrzewało w stali i butelce przed wypuszczeniem na rynek.
- Butelki kupiliśmy na mocnej promocji, gdy wyprzedawany był rocznik w Winecorner. Normalna cena niestety wynosi 54 PLN co przy cenie 6 EUR w Toskanii robi wrażenie.
- Kolor pięknie wiśniowy, przezroczysty, bardzo ładny.
- W nosie znowu wiśnie z lekkim dodatkiem tytoniu – mocny i głęboki.
- Usta z dozą słodyczy dojrzałych czereśni i wiśni. Kwasowość średnia – ale istotna. Dojrzale taniny. 87/100
Tak smakuje bardzo dobra, podstawowa Toskania. Tylko w nowym roczniku prosimy nie za taką kasę!

Do tagliatelle z resztkami z pieczeni Il Volano Rosso di Toscana IGT 2011 wypadło idealnie. Słodycz wina super grała z lekko pomidorowymi nutami sosu. Z drugiej strony kwasowość dobrze ogarniała mięso. Do tego nuty rozmarynu i poczuliśmy się jak na toskańskiej prowincji :-)
Kto zjada i wypija ostatki… Do nastepnego ;)
W