Karp zapiekany w śmietanie na Wigilię

Udostępnij ten post

Muszę się Wam do czegoś przyznać… nie lubię karpi. Choć generalnie bardzo mało jest potraw których nie jem, to właśnie karp do takich należy. W Wigilię zamiast tej tradycyjnej ryby podaję bardzo często sandacza czy też dorsza. Zresztą przepisy przypomnimy Wam w linkach pod dzisiejszym tekstem. Jednak to, że uwzględniając moją karpiową ułomność, na Enostradzie nie ma żadnego przepisu z udziałem tej ryby jest bardzo dużym niedopatrzeniem. Dziś więc staram się nadrobić stracony czas i zaprezentuje Wam karpia zapiekanego w śmietanie. Powiem szczerze – wreszcie zjadłem tę rybę z apetytem.

W skrócie – karpia obsmażamy na patelni i zapiekamy z gotowanymi ziemniakami pod śmietanową pierzynką. Warto kupić filet/płat maszynowo ponacinany, żeby zdjąć sobie z głowy kwestię martwienia się o ości.

Szczegółowy przepis znajdziecie jak zwykle pod linkiem:

Karp zapiekany z ziemniakami w śmietanie – Enostrada

Postawiłem na pecorino, szczep natywny dla południowego Marche i Abruzzo. Zwykle daje strukturalne wina, często o wysokim alkoholu, dobrej kwasowości i nutach mineralno-ziołowych. Moim zdaniem właśnie ta kombinacja da świetne efekty w połączeniu z lekko „mulistym” karpiem w śmietanie. Przy mocnym ciele, beczka wcale nie będzie potrzebna.

W poprzednim wpisie proponowaliśmy budżetowe wina z dyskontów (Dwa marketowe wina na Święta), więc dziś postanowiłem sięgnąć po butelkę z wyższej półki. To wino z rodzinnej winnicy Torre dei Beati z Abruzji, która powstała w 1999 roku na rodzinnych działkach, na których już rosły stare krzewy. Już w kolejnym roku stała się też organiczna. Dzisiaj to 21 ha górzystych terenów położonych 25 km od Adriatyku. Ciepłe masy powietrza nadciągają znad morza w ciągu dnia, a zimne spływają z gór w nocy. Szczególnie w ostatnim miesiącu dojrzewania gron, kiedy to szczyty najwyższych partii gór pokryte są już śniegiem. Ta dzienna różnica temperatur wpływa na utrzymanie kwasowości w gronach.

Giocheremo con I Fiori Pecorino Abruzzo DOC, Torre Dei Beati (Mielżyński, 109 PLN)

Grona pochodzą z dwudziestoletnich krzewów. Fermentacja przebiega w stalowych zbiornikach i w nich też wino dojrzewa na osadzie 6 miesięcy, co daje mu mocniejszą strukturę.

Ciemno cytrynowy kolor, czysty i błyszczący. Nos jest mieszaniną owocu, mineralności i ziół. Odczuwany jabłka, cytryny, wapień, stalowe nuty, kwiaty lipy, aromaty apteczne, a także pieczonego kurczaka – jest eklektycznie. W ustach wysoka kwasowość i duża wapienna mineralność. Owoc pojawia się pod postacią jabłka, cytryny, delikatnej mandarynki. Szczypiąca, dosyć długa końcówka. Bardzo charakterne gastronomiczne, całkiem tłuste wino. Podoba mi się. 90/100

Do karpia w śmietanie pecorino objawia swoje ziołowe oblicze, a jego dosyć neutralny owocowy profil nie przytłacza. Za to ciało i struktura znakomicie ogarniają śmietanowy ciężar dania. Dla mnie absolutnie trafiony pairing!

Zespół Enostrady życzy Wam spokojnych, rodzinnych, zdrowych a przede wszystkim smacznych Świąt Bożego Narodzenia! Odpocznijcie, zrelaksujcie się i spotykamy się przed Sylwestrem!

Kamila, Robert & Wojtek

Knelki z sandacza w sosie grzybowym – Enostrada

Pierogi z wędzonym węgorzem i grzybami – Enostrada

Smażony filet z sandacza na piernikowym „risotto” z kaszy jęczmiennej z puree marchewkowo-imbirowym – Enostrada