Grillo plus makaron z burratą – południowe Włochy w pigułce

Udostępnij ten post

Dziś będzie szybki piątkowy odcinek  – czyli szybki piątkowy makaron, bo zauroczyłem się wycieczką znajomego z pracy do Apulii. Opowiadał mi o rodzinnych knajpkach w małych miejscowościach, malowniczości, takiej południowej prostocie. Musiałem wiec zrobić sobie taki klimat w domu. Szukałem inspiracji, jak zwykle jeśli chodzi o południe, u Gennrao Contaldo. A więc będzie prosta, ale jakże pyszna pasta z pomidorkami koktajlowymi i burratą. A otwieram do niej też proste sycylijskie grillo. Spoglądam w stronę Sycylii, bo niestety w powszechnym dostępie nie ma zbyt wielu win z białego apulijskiego szczepu verdeca.

To bardzo prosty przepis w którym podsmażamy cebulę z pomidorkami koktajlowymi i bazylią i łączymy z makaronem i parmezanem.  Doprawiamy, dodajemy burratę oraz otartą skórkę z cytryny.

Po szczegółu zapraszam tutaj – Orecchiette z pomidorami i burratą

Postawiłem na biel, bo sos jest lekki i nawet burrata i parmezan nie dociążają go tak bardzo, aby podać inny kolor wina.

Grillo to lokalna sycylijska odmiana dająca raczej pełne wina o wysokiej kwasowości i cytrusowo-kwiatowych nutach. Ja kupiłem wino w markecie i zobaczymy jak to się udało. Na plus niech świadczy fakt że jest młode – 2023 rocznik.

Chiara Grillo Sicilia DOC 2023,  Cantine Selvi (Leclerc, 36 PLN)

Słomkowy, bardzo jasny, ładny  kolor. Zapach jest lekki, kwiatowy (lilie) z nutami owocowymi (cytryny, winogrona i jabłka). Aromatyczny, z lekkimi nutami przyprawowymi gałki muszkatołowej. W ustach wysoki kwas i całkiem przyjemny owoc – winogrona, jabłka, gruszki. Lekko kwiatowo-pikantny, średni (+) finisz. Potoczyste, poprawne. 85/100

Grillo poszło z naszym makaronem poprawnie, aczkolwiek oczekiwałem trochę więcej południowej radości. No cóż, może coś mniej aromatycznego sprawdzi się lepiej, a może trzeba spojrzeć w różową stronę?

Do następnego!

W.