Dwa marketowe wina na Święta

Udostępnij ten post

Jak co roku staramy się dla Was wynaleźć ciekawe budżetowe propozycje win do wigilijnych potraw. W tym roku ceny niektórych produktów żywnościowych biją rekordy (np. masło, kakao), więc tym bardziej warto poszukać tańszych win, które się sprawdzą w Święta Bożego Narodzenia. Sprawdziliśmy pod tym kątem markety i dyskonty. Ja znalazłem w Rossmannie weissburgundera z Palatynatu, a Robert natknął się na Chianti w Biedronce. Każdy z nas opisał swoją butelkę.

Oczywiście jeśli macie więcej w portfelu do wydania, to spokojnie możecie kierować się tymi podpowiedziami i eksplorować droższe etykiety.

Dominik Meyer Weisser Burgunder Trocken Pfalz 2022, Moselland Wein Company (Rossmann, 22 PLN)

Jasno cytrynowy, czyściutki bardzo ładny kolor. Nos jest jabłkowo cytrynowy, pełen wapiennych, mineralnych aromatów. Dosyć twardy. Na podniebieniu średnia (+) kwasowość i w pierwszym ataku dużo kredy i wapienia. Fajna struktura i mineralność. Jest trochę owocu, takiego spokojnego, neutralnego – jabłek, cytryn i białego grejpfruta. Średniej długości końcówka. Świeże i z pazurkiem. 85/100

Dla mnie to wino idealnie będzie pasowało do słodkowodnej ryby. A skoro na święta lubimy karpia, to wino sprawdzi się do jego takiej ziemistości. Sandacz (łagodniejsza ryba, ale o mocniejszej strukturze drapieżnika) też dobrze podejdzie. Za 22 PLN jest bardzo smaczne i sprawdzi się wigilijnie!

Tagetus Chianti Governo all’uso Toscano DOCG 2023, Sensi (Biedronka, 25 PLN)

Pchnie delikatnie, mamy tutaj wiśnie i rozgrzaną w słońcu cegłę (ten ceglany aromat jest częsty w tańszych Chianti). W ustach owocowe, smakujące wiśniami i czereśniami, później też malinami, do tego lekko ziołowo. Koncentracja jak to w Chianti na średnim poziomie, ale jest tutaj mocna kwasowość i sporo żywych tanin. To takie sangiovese w pierwotnym, rustykalnym wydaniu – wyobrażam się, że właśnie takie wina, z mocnym kwasem i wyrazistymi taninami mogli pić w domach toskańscy winiarze do obiadu. 86/100

Ta mocna kwasowość sprawia, że wino będzie pasować do wszystkich dań z kiszoną kapustą. Zarówno bigos, kapusta wigilijna z grzybami, czy pierogi z takim nadzieniem będą idealnie zgrywały się z naszym Chianti. Ale sangiovese dobrze zagra też z pieczonymi mięsami i to od kurczaka, przez kaczkę, aż po jagnięcinę.

Dwa kompletnie różna wina w podobnej cenie. Uniwersalne kulinarnie, ale również punktowe. Naszym zdaniem to bardzo dobre, budżetowe wybory ma świąteczny stół. A już w piątek – nowe enostradowe wigilijne danie. Bądźcie z nami!

W.