Zupetta di Telline

Udostępnij ten post

Będziecie jak ten kopciuszek wyjadać małe małże... to jedyna wada tego dania ;)

Sposób przygotowania

Jeśli nie macie Telline (a w Polsce ciężko dostać) zastąpcie je sercówkami – sprawdzą się w 100%. Wyrzucamy otwarte, czy też połamane omułki, a resztę wrzucamy do garnka z osoloną zimną wodą. Trzymamy je tak około 2 godziny. Odcedzamy i opłukujemy. Do drugiego garnka z wodą dodajemy natkę pietruszki, oliwę z oliwek, czosnek, ostrą posiekaną papryczkę. Gotujemy aż płyn zmniejszy swoją objętość o 1/3. Wyrzucamy czosnek. W tym czasie wykładamy telline na rozgrzaną oliwę z oliwek (do garnka lub głębszej patelni z przykrywką) i dusimy pod przykryciem kilka minut aż małże się otworzą. Zamknięte wyrzucamy a całą resztę zawartości patelni (wraz z płynem) przelewamy do garnka z zupą. Mieszamy i od razu serwujemy – koniecznie z pieczywem! Co prawda wyjadanie małych muszelek jest trochę żmudne, ale absolutnie warto się trochę pomęczyć.