Żeberka wieprzowe wg Marka Bittmana

Sposób przygotowania
W garnku lub na patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż żeberka na średnim ogniu z obu stron tak, aby były bardzo brązowe. Przypraw mięso solą i pieprzem podczas smażenia. Następnie przełóż żeberka na talerz. Zmniejsz ogień. Na patelnię, na której smażyły się żeberka, wrzuć cebulę, czosnek i chilli. Smaż tak długo, aż cebula stanie się miękka, mieszając od czasu do czasu – powinno zająć to około 15 minut. Gdy cebula zmięknie wlej na patelnię wino i kawę. Zwiększ ogień. Kiedy połowa płynu odparuje, przełóż żeberka na patelnię, nakryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 1,5-2,0 godziny. Można też wstawić patelnię do piekarnika i piec w 150°C. Żeberka powinny dusić się tak długo, aż staną się miękkie, a mięso samo zacznie odchodzić od kości. Sos powinien być gęsty od rozgotowanej cebuli – może być trochę tłusty od tłuszczu wytopionego z mięsa. W trakcie pieczenia (duszenia) przełóż żeberka na drugą stronę.
Program „Minimalista”, Mark Bittman