Wieprzowe roladki z ziołami

Kotlety ze schabu wieprzowego (ok. 100 g każdy) bardzo cienko rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanymi ziołami, czosnkiem, zdjętą zesterem lub otartą skórką cytrynową i parmezanem. Zwijamy ciasno roladki i zabezpieczamy wykałaczkami.
Na głębszej patelni rozgrzewamy na mocnym ogniu oliwę oliwek. Dodajemy roladki i obsmażamy je dokładnie ze wszystkich stron. Dolewamy białe wino, przykrywamy pokrywką i dusimy na mniejszym ogniu około 15 minut. Wyjmujemy roladki na deskę, odbezpieczamy i kroimy pod kątem na połówki. W międzyczasie możemy lekko zredukować sos, jeśli jest zbyt rzadki.
Serwujemy z sosem i ulubionymi dodatkami. Ja podałem ze smażonymi warzywami i ziemniakami. Możecie też bardziej wiosennie w formie sałaty – wybierzcie co Wam pasuje najbardziej.









