Wątróbki drobiowe z kurkami

Udostępnij ten post

Jesienne danie z kraju basków. Gdy jest sezon (czyli jesienią) skorzystajcie z kaczych wątróbek - nie będziecie żałować!

Wątróbki oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy krótko wątróbki, przewracając je też na drugą stronę. Po chwili dodajemy szałwię, czosnek i smażymy jeszcze minutę. Na patelnię wlewamy ocet sherry i smażymy jeszcze chwilkę. Następnie przekładamy same wątróbki na ogrzany talerz i przykrywamy drugim – muszą być ciągle różowe w środku. Na patelni do czosnku i szałwii dodajemy masło. Roztapiamy i podsmażamy na nim oczyszczone kurki. Gdy po kilku minutach będą gotowe, podajemy je z wątróbkami i przyprawiamy wiórkami (lub pokruszonymi kawałeczkami) sera Manchego. Nasze danie możemy podać z bułką lub ziemniakami.