Tartiflette
![](https://www.enostrada.pl/wp-content/uploads/2024/01/Tartflette6.jpg)
Obieramy i dzielimy na ćwiartki ziemniaki. Boczek kroimy w grube słupki. Siekamy cebulę. Ścieramy Comte na tarce o grubych okach.
Gotujemy ziemniaki do miękkości, odcedzamy, pozwalamy się im wystudzić i kroimy w plastry. W czasie gotowania ziemniaków podsmażamy na oliwie 2-3 minuty boczek aż będzie lekko chrupiący. Dodajemy cebulę, tymianek i szczyptę soli. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Smażymy, co jakiś czas mieszając około 5 minut aż cebula będzie miękka, ale nie rumiana. Dodajmy ziemniaki, połowę startego Comte, doprawiamy pieprzem i delikatnie mieszamy. Naczynie żaroodporne, żeliwne czy też takie które możecie wstawić do piekarnika smarujmy delikatnie tłuszczem i wypełniamy masą ziemniaczaną z patelni. Zalewamy połową śmietanki, posypujemy serem i znowu polewamy wierzch zapiekanki śmietanką. Zapiekamy w piekarniku pod grillem 5-10 minut aż wierzch będzie rumiany, ale nie przypalony. Możecie włączyć też termoobieg. Wyciągamy z pieca i posypujemy szczypiorkiem.
![](https://www.enostrada.pl/wp-content/uploads/2024/01/Tartflette1-1024x683.jpg)
![](https://www.enostrada.pl/wp-content/uploads/2024/01/Tartflette2-1024x683.jpg)
![](https://www.enostrada.pl/wp-content/uploads/2024/01/Tartflette3-1024x683.jpg)
![](https://www.enostrada.pl/wp-content/uploads/2024/01/Tartflette4-1024x683.jpg)
![](https://www.enostrada.pl/wp-content/uploads/2024/01/Tartflette5-1024x683.jpg)