Tarta z wędzonym dorszem

Udostępnij ten post

Potrzebujemy 1 porcję kruchego ciasta (możecie zrobić sami lub kupić gotowe). Jeśli robicie sami musicie je rozwałkować tak aby pokryło okrągłą 24cm foremkę. Kupne jest już dopasowane do tego rozmiaru. Następnie trzeba natłuścić formę lub (nawet lepiej) wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy dokładnie ciasto na foremkę i nakłuwamy dosyć regularnie widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Przykrywamy kartką papieru do pieczenia i obciążamy ciasto z góry suszoną fasolą. Możemy użyć też małego naczynia żaroodpornego lub innego obciążnika. Pieczemy ok 10 minut. Usuwamy ciężarki i pieczemy kolejne 5-7 minut.

W międzyczasie obieramy (na tyle ile możemy) mięso wędzonego dorsza ze skóry oraz z ości. Gotujemy go w go kilka minut w mleku lub wodzie. Odcedzamy i dokładnie czyścimy pozostawiając same czyste kawałki ryby. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pora na wolnym ogniu około 15 minut. Ma być miękki, słodki ale nie może zbrązowieć. Wtedy robi się twardy.

Do pora dodajemy pół posiekanego szczypiorku. Mieszamy i wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto. Resztę szczypiorku mieszamy z dorszem układamy na porach. Jaja ubijamy ze śmietanką i parmezanem. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Zalewamy równomiernie powierzchnię tarty. Pieczemy w 170-180 C około 30 minut.