Steaki z tuńczyka z sosem sezamowo-imbirowym

Sposób przygotowania
Na patelni prażymy przez 2-3 minuty ziarna sezamu – przesypujemy do miseczki i odkładamy na bok. Obraną marchewkę kroimy w drobną kostkę, koper włoski kroimy w cienkie plasterki, siekamy szalotkę i kroimy obrany imbir w paseczki julienne. Odkładamy na bok około łyżkę pasków imbiru. Resztę warzyw smażymy na oliwie z oliwek w rondelku, aż staną się miękkie. Dodajemy miód i białe wino. Mieszamy i czekamy, aż płyn zredukuje się do mniej więcej 1 łyżki. Dodajemy bulion z kurczaka i gotujemy około 15 minut, aż warzywa oddadzą smak a sos się zredukuje. Przelewamy sos przez sitko. Wyrzucamy warzywa. Steaki smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy z obu stron po 1-2 minuty uważając, żeby nie przesmażyć ryby. Powinna być szara na zewnątrz i różowa, ale ciepła w środku. My lubimy bardzo różową J W tym czasie delikatnie zagotowujemy sos w rondelku, dodajemy olej sezamowy i masło, zachowany imbir oraz ziarna sezamu. Podajemy na orientalnym makaronie jajecznym, polane sosem.