Steaki z miecznika z sosem z octem balsamicznym

Sposób przygotowania
Steaki możemy wymoczyć kilkanaście minut w mleku. Osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na części masła w sumie kilka minut z obu stron w zależności jak lubimy wysmażone steaki. Ja podaję miecznika jak tuńczyka, czyli surowego w środku, ale przyrumienionego na zewnątrz (minuta z każdej strony przy 200g steaku). Zdejmujemy rybę z patelni i kładziemy na ogrzanym talerzu i przykrywamy drugim lub folią aluminiową. Dodajemy jeszcze masło na patelnię, następnie cynamon, goździk, ocet jabłkowy oraz ocet balsamiczny (ten słodszy, gęściejszy). Gotujemy kilka chwil na wolnym ogniu, aż składniki się połączą, a sos trochę zgęstnieje. Sos może się delikatnie rozwarstwiać. Rybę układamy na talerzach polewamy sosem i dokładamy dodatki. Proponujemy delikatne risotto na wywrze warzywnym bez czosnku i parmezanu oraz warzywa z grilla.


