Steaki wołowe z pieprzem (Steak au poivre)

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy pieprz. W moździerzu rozgniatamy czarne lub kolorowe ziarna, aż do uzyskania konsystencji grubej panierki (można też kupić konfekcjonowany młotkowany pieprz dla ułatwienia). Polędwicę czyścimy z błon i kroimy na steaki o wadze 200-250 g, obtaczamy szczodrze w pieprzu z każdej strony. Roztapiamy na patelni masło z olejem roślinnym (nie za dużo) i smażymy steaki według swojego uznania. Dla takiej masy steaka będzie to bardzo szacunkowo 4-6 min dla blue, 6-8 minut na krwisty, 8-10 na medium i 10-12 minut na wysmażony (wartości podane dla smażenia z obu stron). Gdy mięso jest już odpowiednie, przekładamy je na ogrzany talerz i przykrywamy drugim. Patelnię deglasujemy brandy, oskrobując do i mieszając całość. Gdy połowa płynu odparuje, dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie, dolewamy soki, jakie wydzieliły się z mięsa i gotujemy kilka minut na małym-średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą. Steaki polewamy sosem i podajemy z ulubionym dodatkiem np. puree ziemniaczanym, warzywami czy sałatą.