Sos BBQ

Udostępnij ten post

Do skrzydełek, do żeberek - rządzi na grillu!

Sposób przygotowania

Rozgniatamy czosnek, imbir i trawę cytrynową (aby wydobyć więcej aromatów) i siekamy. Na oleju roślinnym podsmażamy przez około 5 minut grubo pokrojoną czerwoną cebulę aż zbrązowieje. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy sok pomarańczowy, melasę i brązowy cukier. Mieszamy i gotujemy jeszcze 3 minuty. Następnie dodajemy miód, imbir, trawę cytrynową, musztardę Dijon, sos Worchestershire, ketchup i pomidory z puszki. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą. Przecieramy sos przez sito. Powinniśmy uzyskać konsystencję ketchup’u. Ważne żeby mieć dobre składniki a reszta jest prosta.