Schab z kością z patelni

Zamiast tradycyjnego schabowego mam dla Was propozycję na schab w innym wydaniu. Nie tylko smakuje ciekawiej, ale też sami przyznajcie, że wygląda znacznie bardziej apetycznie.
Do tego danie przyda się Wam sos demi glace, ale oczywiście wtedy musicie przygotować go sobie wcześniej. Można go zastąpić po prostu bulionem (jak w przepisie), ale wtedy sos będzie trochę mniej głęboki.
Przygotowanie mięsa
- W przeciwieństwie do klasycznego schabowego nie musicie rozklepywać kotletów, ale oczyśćcie mięso z nadmiaru tłuszczu.
- Doprawcie schab solą i pieprzem i rozgrzejecie sobie piekarnik, ale tylko do 50oC.
- Na patelnię wlejcie oliwę i obsmażcie schab na średnim ogniu na złoto-brązowo z każdej strony, co zajmie ok. 4-5 minut na stronę.
- Zmniejszcie ogień i dołóżcie na patelnię łyżkę masła, rozgnieciony ząbek czosnku, gałązkę świeżego rozmarynku i kilka gałązek świeżego tymianku.
- Pozwólcie masłu się roztopić i przechylając patelnię na jedną stronę polewajcie od góry kotlety tym roztopionym, aromatycznym masłem za pomocą łyżki. Po jakiejś minucie odwróćcie je i powtórzcie to z drugiej strony.
- Przełóżcie mięso na talerz, polejcie jeszcze raz roztopionym masłem, możecie też na wierzch położyć gałązki rozmarynu i tymianku oraz czosnek z patelni. Włóżcie talerz do piekarnika, aby schab trzymał ciepło, gdy będziecie się zajmować sosem.
- Do schabu podałem lekką sałatkę z pomidorkami koktajlowymi.
Do dania świetnie pasowała barbera, a więcej przeczytacie w: Czy barbera pasuje do schabu z kością?

Przygotowanie sosu
Do jego przygotowania używamy tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, bo jest na niej mnóstwo pozostałego smaku, który dobrze jest wykorzystać.
- Odlejcie z patelni nadmiar tłuszczu i roztopcie na patelni świeżą łyżkę masła.
- Wrzućcie pokrojoną w drobną kostkę średniej wielkości białą cebulę i na niewielkim ogniu smażcie ją przez około 10 minut z niewielką ilością soli – podczas smażenia starajcie się też zeskrobać z dnia patelni jak najwięcej pozostałości po smażeniu mięsa.
- Gdy cebula jest już gotowa, dodajcie na patelnię łyżeczkę koncentratu pomidorowego i przesmażacie go przez minutę.
- Wlejcie kieliszek wytrawnego białego wina i pozwólcie mu się mocno zredukować, tak by została dosłownie łyżka-dwie płynu.
- Jeśli macie sos demi glace, to dodajcie go teraz, od razu z łyżeczką musztardy Dijon oraz pokrojonymi w plasterki małymi korniszonami. W przeciwnym wypadku przed dodaniem musztardy i ogórków, wlejcie na patelnię 150 ml bulionu warzywnego albo jeszcze lepiej drobiowego i zredukujcie go.
- Wyciągnijcie z piekarnika mięso i przełóżcie z powrotem na patelnię wraz z płynem, który wyciekł z mięsa, ale już bez czosnku i ziół. Na minimalnym ogniu pozwólcie kotletom chwilę nabrać temperatury sosu.
