Sałata z kurczakiem i awokado w musztardowym dresingu

Udostępnij ten post

Małą pierś kurczaka bez skóry (do 20 dag), najlepiej wiejskiego, doprawiamy solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami, np. prowansalskimi. Smarujemy oliwą z oliwek i możemy obłożyć cienkimi plasterkami czosnku. Marynujemy od godziny wzwyż w lodówce – można zrobić to rano, żeby na wieczór mieć sprawę gotową. Przed smażeniem piersi wyciągnijcie ją wcześniej z lodówki, żeby nie była zbyt zimna.

Przygotowujemy dressing: 3 części oliwy łączymy z 1 częścią białego octu winnego (lub soku z cytryny) i 1 części musztardy miodowej. Używam jej, aby sos był trochę łagodniejszy. Jeśli lubicie mocniejsze smaki skorzystajcie z dijon.

Ściągamy płatki czosnku i rumienimy pierś kurczaka na patelni z obu stron na mocniejszym ogniu. Zmniejszamy temperaturę i smażymy po około 5 minut z każdej strony. Odkładamy pierś na deskę aby odpoczęła. Awokado (dojrzałe, miękkie) przekrawamy wzdłuż nożem na pół wokół pestki. Rozdzielamy połówki. Wbijamy klingę noża w pestkę i ruchem okrężnym wyciągamy ją z owocu. Następnie łyżką do zupy 1-2 ruchami wyciągamy miąższ ze skórki (skorupki). Kroimy awokado w plastry.  

W tym czasie do miksu sałat dodajemy pomidora (możecie wkroić też trochę ogórka czy też słodkiej papryki) i łączymy z dresingiem – mieszamy i rozkładamy na talerze, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy sałatę polać sokiem, który wydzielił się z kurczaka. Pierś kroimy w plastry i układamy razem z awokado na sałacie. Na patelni po kurczaku możemy usmażyć grzanki. Możecie też nie mieszać sałaty z sosem tylko, jak na zdjęciach polać nim całe danie. Jak wolicie.