Ryż z królikiem

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Do przygotowania dania potrzebujemy całego królika (ok 1.2 kg) podzielonego na 8 części (2 łopatki, 2 combry, 2 udka i 2 golenie) lub kupionych już podzielonych kawałków. Myśmy skorzystali z samych łopatek. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, zrumieniamy ze wszystkich stron na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie. Wyciągamy królika na talerz i w tym samym garnku na wolnym ogniu podsmażamy posiekane – cebulę i seler naciowy – ok 10 minut. Następnie dodajemy przyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chilli; smażymy jeszcze kilka chwil. Dodajemy szafran i mieszamy. Następnie dolewamy 1,2 l bulionu drobiowego i zagotowujemy. Wkładamy z powrotem królika i gotujemy około 1 godziny. Gdy tak jak my korzystacie tylko z łopatek, czas może być krótszy. Generalnie sprawdzajcie – królik powinien być miękki i odchodzić od kości. Na tym etapie dodajemy ryż, dolewamy trochę bulionu (chyba że krócej gotowaliście królika i mało wyparowało) i gotujemy na wolnym ogniu około 18 minut, mieszając tylko od czasu do czasu. Generalnie potrawa powinna być lekko płynna, ale nie za bardzo. Warto więc raczej pozostawić na początku mniej bulionu i potem ewentualnie dolać pod koniec gotowania. Serwujemy w miskach/talerzach od zupy. Oczywiście proporcje ryżu i mięsa zależą tak naprawdę od Was – jak bardzo mięsne chcecie mieć danie!