Roastboef po toskańsku

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Mieszamy razem posiekaną szalwię i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (przygotowujemy cos na ksztalt suchej marynaty). Robimy w mięsie nacięcia i wkladamy tam marynatę. Na bardzo mocno rozgrzanej oliwie z oliwek obsmazamy mięso z obu stron. Podlewamy czerwonym winem, a po jego wyparowaniu – gorącą wodą. Gotujemy w sumie na patelni okolo 20-25 minut w zaleznosci od wielkosci rostboefu. Na dnie patelni powinien utworzyc się ekstraktywny sos z sokow z mięsa, wina i oliwy (jesli ktos preferuje bardziej wysmazone mięso moze dolac więcej wody). Roastboef obowiązkowo odstawiamy do odpoczęcia na okolo 5 minut. Mięso powinno byc pięknie rozowe w srodku i przypieczone na zewnątrz. Kroimy na cienkie plastry. Mozmy podac z piecoznymi ziemniakami i grillowanymi warzywami lub rukolą z pomidorkami koktailowymi.

Tessa Capponi-Borawska „Dziennik toskański”