Risotto z marchewką i sokiem pomarańczowym

Udostępnij ten post

W rondlu na oliwie z oliwek z dodatkiem masła przesmażamy drobno posiekaną cebulę cukrową oraz stratą na tarce o dużych okach marchewkę. Po kilku minutach, gdy warzywa będą miękkie i szkliste dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka chwil, aż ziarenka ryżu dokładnie pokryją się tłuszczem. Podlewamy białym, wytrawnym winem i gotujemy.

Gdy wino w większości wyparuje, dolewamy partiami gorący bulion warzywny i gotujemy risotto około 17-20 minut aż będzie al’dente i ciągle jeszcze delikatnie płynne. W ostatniej fazie gotowania dolewamy wyciśnięty sok z pomarańczy. Gdy ryż jest gotowy dodajemy masło, parmezan, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil aby „odpoczęło”. Wykładamy na talerze i posypujemy posiekanymi igiełkami rozmarynu oraz zdjętą zesterem skórką z pomarańczy.

Do dania otworzyliśmy wino, sprawdź jak wyszedł ten pairing: Biały Rodan i risotto z marchewką i sokiem pomarańczowym.

Sprawdź też inne nasze przepisy na risotto: