Risotto z gruszkami i radicchio

Na maśle z oliwą z oliwek, w rondlu lub nieprzywierającym garnku szklimy cebulę. Następnie dodajemy ryż i podsmażamy jeszcze chwilę. Wsypujemy do garnka większość raddichio zostawiając sobie jakieś 20% na udekorowanie talerzy. Doprawiamy solą i pieprzem i podlewamy kieliszkiem białego wina. Odparowujemy. Powoli dolewamy wywar warzywny i gotujemy około 18-20 minut aż ryż będzie al’dente a risotto kremowe. W tym samym czasie część gruszek kroimy w kostkę a część do dekoracji w podłużne eleganckie cząstki. Smażymy owoce na maśle, aż będą złote. Gdy risotto będzie gotowe dodajemy gruszki, parmezan. Mieszamy. Odstawiamy chwilę do odpoczynku. Rozkładamy na talerze. Dekorujemy podłużnymi cząstkami gruszek i świeżymi paseczkami radicchio.





