Polenta z wędliną i ziołami

Udostępnij ten post

Polentę możemy przygotować w tradycyjny sposób, jednak ja preferuje skorzystanie z tej instant. Łączymy ją z wrzącą wodą i przygotowanie kaszki zajmuje 5 minut. Gotujemy mieszając ciągle aby nie przywarła. Proporcje 1-4. Tu naprawdę nie jestem ortodoksyjny i produkt instant świetnie się sprawdzi. Gotową ciepłą polentę doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Rozsmarowujemy na desce drewnianej bądź na płaskim talerzu (ok 1.5 cm grubości) i odstawiamy do stężenia. Chłodną i sztywną polentę kroimy na prostokąty i smażmy na oliwie z oliwek (lub grillujemy) aż będzie miała chrupką skórkę. Na usmażone kawałki kładziemy plastry wędliny. Ja użyłem specku z Górnej Adygi. Można jednak skorzystać z salami z Veneto, słoniny sezonowanej (lardo) czy też szynki dojrzewającej. Każdy kawałek posypujemy posiekanymi ziołami. Słoninę czy bardzo tłusty boczek doprawiamy rozmarynem, do innych wędlin skorzystajcie z szałwii.