Polędwiczki wieprzowe w sosie z sera Camembert

Jeśli ktoś lubi serowe sosy to jest to przepis dla niego! Nie może się nie udać!
Sposób przygotowania
Polędwicę wieprzową kroimy na kotlety o grubości około 2 cm i rozgniatamy delikatnie pięścią na desce. Oprószamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła; gdy zacznie się pienić smażymy polędwiczki kilka minut, przekręcając raz na drugą stronę. To delikatne mięso, więc należy uważać, aby go nie przesmażyć. Po usmażeniu przekładamy polędwiczki na ogrzany talerz i przykrywamy drugim (np. od zupy). Teraz ważna uwaga – zlewamy około ponad połowę masła z patelni (inaczej sos będzie za tłusty i będzie się rozdzielał), stawiamy patelnię powrotem na ogień, podlewamy białym winem, oskrobujemy dno patelni i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę, zioła prowansalskie i ponownie zagotowujemy. Na tym etapie dodajemy pokrojony ser Camembert (w tym większa cześć bez skórki), musztardę i zlewamy na patelnię soki, które wydzieliły się z odpoczywającego mięsa. Mieszamy sos i gotujemy chwilę, aż będzie gładki. Gdyby był za gęsty, korygujemy śmietaną. Rozkładamy mięso na talerzach i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Chrupiąca bagietka też się sprawdzi!




