Polędwica wołowa w cieście z grzybami

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Steaki doprawiamy solą i pieprzem, następnie owijamy cienkimi plasterkami boczku. Na każdym układamy listek laurowy. Z ciasta wycinamy prostokąty o rozmiarze, który pozwoli zawinąć szczelnie steak, ale nie spowoduje zbyt dużego podwajania warstw. Sklejamy szczelnie. Możemy udekorować wierzchnią cześć jakimś ornamentem z pozostałego ciasta. Lakierujemy pakunki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180°C około 15 minut, aż ciasto będzie upieczone. Steak (200 g.) powinien być wtedy rare/medium rare. Gdy chcecie bardziej wypieczony, potrzymajcie mięso dłużej w piekarniku, uważając, aby nie przypalić ciasta. W międzyczasie na oliwie z oliwek smażymy z dodatkiem liści szałwii i czosnku w mundurkach pokrojone w plastry borowiki do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy pakunki na talerze; na nie kładziemy grzyby. Możemy serwować z sałatą jako dodatkiem

Grande Cuicina Senese