Pieczone pomidory z pietruszką i czosnkiem
![](https://www.enostrada.pl/wp-content/uploads/2022/10/28F5ADA4-C7CC-11E0-9AD5-57EEE5E119E6.jpg)
Sposób przygotowania
Do przygotowania pieczonych pomidorów z pietruszką i czosnkiem najlepsze są pomidory o zbitym miąższu i małej ilości wody, jak na przykład pomidory podłużne. Należy je przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżką miąższ. Posolić wnętrze. Gdy są bardziej wodniste, trzeba je jeszcze odstawić 30 minut wnętrzem do dołu na sitku, aby odciekły. Układamy połówki skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Do każdej wkładamy posiekaną natkę pietruszki i trochę zmiażdżonego czosnku, posypujemy tartą bułką. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Długość pieczenia zależy od wielkości pomidorów. To znakomity dodatek do mięsa.