Pieczone papryki z czosnkiem i anchovies

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Kolorowe słodkie papryki przekrawamy na poł wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Ząbki czosnku obieramy i jeśli są duże to przekrawamy wzdłuż na pół. Naczynie żaroodporne/duży rondel/patelnię – coś co możemy wstawić do piekarnika smarujemy oliwą z oliwek extra vergine. Układamy ściśle łódeczki papryki polewamy oliwą, układamy na nich ząbki czosnku. Pomidorki koktajlowe możemy dodać w całości albo gdy są duże to przekrojone na pół. Możemy też użyć klasycznych lub podłużnych pomidorów – pokrójcie je wtedy wedle upodobań. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika (ok 180 C) na około 30 minut. Dołóżcie do każdej papryki po 2 fileciki anchovies i kilka kaparów. Podawajcie.