Pieczone kacze udka z tymiankiem

Sposób przygotowania
Udka kaczki pozostawiamy z jak największą ilością skóry i tłuszczu (nie wycinamy go). Nacieramy solą, świeżym tymiankiem (można też suszonym majerankiem – inna wersja) i obkładamy cienkimi plasterkami czosnku. Marynujemy minimum 2 godziny, a najlepiej przez noc. Następnie obsmażamy nogi z obu stron ale niezbyt mocno. Skóra musi być lekko rumiana ale tłuszcz nie wytopiony całkowicie. Przekładamy kaczkę do dosyć zwartego naczynia żaroodpornego (lub najlepiej żeliwnego), przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175oC na 1 godzinę i 45 minut. W tym samym czasie na sąsiedniej płycie pieczemy podłużne buraki (w sezonie skorzystajcie z młodych). Nacieramy je oliwą i trzymamy w piecu około 75 minut (jeśli robimy to danie z młodych buraków to dajmy im 30 minut mniej). Wystudzamy, obieramy i ścieramy na tarce. Podgrzewamy je na patelni. Dodajemy namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać pół łyżki miodu albo trochę cukru pudru. Wraz z burakami danie możemy podać z młodymi ziemniakami, marchewkami itp.
Udka kaczki pozostawiamy z jak największą ilością skóry i tłuszczu (nie wycinamy go). Nacieramy solą, świeżym tymiankiem (można też suszonym majerankiem – inna wersja) i obkładamy cienkimi plasterkami czosnku. Marynujemy minimum 2 godziny, a najlepiej przez noc. Następnie obsmażamy nogi z obu stron ale niezbyt mocno. Skóra musi być lekko rumiana ale tłuszcz nie wytopiony całkowicie. Przekładamy kaczkę do dosyć zwartego naczynia żaroodpornego (lub najlepiej żeliwnego), przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175oC na 1 godzinę i 45 minut. W tym samym czasie na sąsiedniej płycie pieczemy podłużne buraki (w sezonie skorzystajcie z młodych). Nacieramy je oliwą i trzymamy w piecu około 75 minut (jeśli robimy to danie z młodych buraków to dajmy im 30 minut mniej). Wystudzamy, obieramy i ścieramy na tarce. Podgrzewamy je na patelni. Dodajemy namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać pół łyżki miodu albo trochę cukru pudru. Wraz z burakami danie możemy podać z młodymi ziemniakami, marchewkami itp.