Pieczona polędwiczka wieprzowa z szałwią

Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Polędwiczkę obieramy z błon i tłuszczu, solimy, pieprzymy i nacieramy dużą ilością świeżej posiekanej szałwii. Możemy odłożyć mięso na godzinę jak chcemy wzmocnić efekt, ale nie jest to konieczne. Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, obsmażamy polędwiczkę mocno, na rumiany kolor na 2 łyżkach oliwy i wstawiamy do piekarnika. Wystarczy 10 minut, aby uzyskać soczyste i lekko różowe mięso. Jeśli chcecie bardziej wypieczone potrzymajcie 2-3 minuty dłużej. Gdy przekładacie z patelni do naczynia żaroodpornego i wtedy pieczecie będzie potrzebować około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso do odpoczęcia na talerz i przykrywamy drugim od zupy. Możemy zrobić sos dolewając na patelnię chlust wina, oskrobując dno i dolewając jeszcze 2 łyżki buliony drobiowego a także soki, które wydzieliły się z odpoczywającego mięsa. Redukujemy. Polędwiczkę kroimy pod kątem w kilka grubych plastrów. Można podawać z sałatą lub też puree selerowo-ziemniaczanym (w tym celu gotujemy pokrojony seler w kostkę z ziemniakami (proporcje około 70/30), dodajemy śmietanę i tłuczemy na gładka masę). Super – lekko ostry dodatek.