Parmezanowe gnocchi z krewetkami i śmietanką

Udostępnij ten post

Przygotowujemy ciasto na gnocchi. Gotujemy ziemniaki. Gdy przestygną robimy z nich puree. Najlepiej przepuszczając przez praskę. Łączymy je z mąką, jajem oraz startym Grana Padano/parmezanem. Zagniatamy na jednolity ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki. Formujemy wałeczki i widelcem odcinamy kluski. Na każdej z nich odciskamy widelcem charakterystyczny, prążkowany wzorek. Ułatwi to nabieranie sosu. Gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minuty aż kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy.

Surowe krewetki (najlepiej te średnie) rozmrażamy i obieramy z pancerzy – jeśli zachodzą tego typu potrzeby. Czyścimy i kroimy w 1 cm kawałki. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Bardzo drobno siekamy natkę pietruszki. Smażymy chwilę krewetki z natką na oliwie z oliwek. Dodajemy białe wino. Odparowujemy. Dolewamy śmietankę 30% redukujemy chwilę i doprawiamy solą i białym pieprzem.

Dodajemy gnocchi. Dokładnie mieszamy z sosem na patelni. Wykładamy na talerze.