Ossibuchi alla Milanese

Rozpoczynamy od przesmażenia na maśle (przez ok. 5 minut) posiekanej cebuli. Następnie oprószamy mięso mąką i zrumieniamy na mocniejszym ogniu z obu stron. Należy tu uważać, aby nie przypalić masła i cebuli! Doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze chwilkę. Podlewamy mięso białym, wytrawnym winem i gotujemy, aż wyparuje. Następnie dodajemy posiekane – seler naciowy i marchewkę oraz bulion wołowy i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Jeśli płynu jest za dużo, zdejmujemy przykrywkę, obracając mięso, aby równo się ugotowało. Mieszamy łyżkę koncentratu pomidorowego z łyżką gorącej wody i dodajemy do sosu na patelnię. Teraz czas na gremolatę – mieszamy startą lub drobniutko posiekaną skórkę z cytryny z posiekana natką pietruszki i dodajemy do mięsa. Dusimy jeszcze około 5 minut. Podajemy z Risotto alla Milanese, polentą lub puree ziemniaczanym.






