Ośmiornica z fasolką i ziemniakami

Udostępnij ten post

Typowe dani kuchni apulijskiej - proporcje weźcie na bok - liczy się świeżość składników i smak a nie detale!

Macki wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Odcedzamy, wyciągamy ośmiornicę na deskę odstawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie gotujemy ziemniaki pokrojone w równe kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy zieloną fasolkę (jeśli nie macie świeżej może być mrożona). Gdy warzywa będą już ugotowane, tak samo odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ośmiornicę kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski razem z ziemniakami i fasolką. Doprawiamy solą i pieprzem, oliwą z oliwek extra vergine, sokiem z cytryny, posiekanym ząbkiem czosnku, posiekanymi liśćmi mięty oraz skórką otartą z cytryny. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Jaką butelkę otworzyliśmy do tego dania? Sprawdź: Verdeca – dionozaur z Apulii plus ośmiornica.