Orecchiette z pomidorami i burratą

Udostępnij ten post

Aromatyczny, sycący, prosty makaron. Przenosimy się na południe Włoch do Apulii i łapiemy mnóstwo pozytywnej energii!

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, połowę listków bazylii, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy mieszając kilka minut. Pomidorki powinny się lekko rozpadać i puścić sok.

W międzyczasie gotujemy makaron al’dente. Odcedzamy i dodajemy do pomidorków razem ze startym Parmezanem. Dokładnie mieszamy. Rozkładamy na talerze i dodajemy burratę posypaną skórką z cytryny. Ser możemy podać w kulce lub podrzeć przed podaniem. Czasem burraty są w 250 g kulkach więc nie mamy innego wyjścia jak podzielić ser. Dodajemy resztę świeżych listków bazylii.

Jeśli nie macie orecchiette użyjcie inny mały płaski makaron jak np. kokardki (farfalle). Takim makaronem łatwo nabierać sos.