Marchewka z groszkiem

Udostępnij ten post

Pamiętacie marchewkę z groszkiem, zmorę stołówek szkolnych? Przygotowywana z mrożonki warzywna breja z toną zasmażki… Ciężki temat. Postanowiłem jednak odświeżyć tę niesławną klasykę!

Sposób przygotowania

Marchewki szorujemy dokładnie i kroimy pod kątem w grubsze plastry. Gotujemy w osolonej wodzie (można tez dodać szczyptę cukru) około 8 minut. Łuskamy groszek i dodajemy do gotującej się marchewki na jeszcze 2-3 minuty. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy spory kawałek masła, dodajemy warzywa i mieszamy. Dodajemy białe wytrawne wino i redukujemy aż do powstania oblepiającego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja lubią warzywa al’dente, ale możecie sobie regulować ich twardość długością obróbki termicznej.