Makaron z kalabryjskim sosem cebulowo-pomidorowym

Obłędne połączenie słodyczy i ostrości w prostym przepisie inspirowanym kuchnią kalabryjską
To przepis inspirowany potrawą fileja con cipolle di Tropea z książki „Pasta grannies” autorstwa Vicky Bennison. Wprowadziłem jednak do niego kilka zmian.
Po pierwsze już dawno skończył się nam mały zapas pysznych czerwonych cebul z Tropei, które faktycznie przywieźliśmy z wakacyjnej podróży do Kalabrii. Są one wielkości sporych jabłek i mają delikatny, słodkawy smak. Zamiast nich kupiłem więc po prostu czerwoną cebulę dostępną w warzywniaku. Nie mieliśmy też w domu makaronu fileja, więc postawiłem na penne (lepiej sprawdzą się makarony typu penne, farfalle czy fusilli, niż spaghetti czy tagliatelle). Wreszcie, oryginalny przepis był wegeteriański, ale miałem w lodówce końcówkę świetnej, kremowej niemalże jak masło, piekielnie ostrej kalabryjskiej kiełbasy 'nduja, więc dodałem łyżeczkę do sosu.
Efekt jest niesamowity, bo bazując na dosłownie kilku składnikach – otrzymujemy niezwykle aromatyczne danie, w którym miesza się słodycz cebuli i ostrość kalabryjskich papryczek.
Przygotowania dania
- Zacznijcie od posiekania 3-4 cebuli na dość cienkie piórka albo półksiężyce.
- W szerokim garnku podgrzejcie oliwę i dodajcie cebulę. Ja na tym etapie dodałem też 'nduję, ale jeśli jej nie macie, wystarczy suszona papryczka chili (ilość dobierzcie do swojego poziomu tolerancji ostrości) oraz sól.
- Smażcie cebulę powoli na małym ogniu i uważajcie aby się nie przypaliła. Chodzi nam raczej o jej delikatne duszenie, a nie ostre smażenie.
- Gdy zobaczycie, że cebula zaczyna tracić czerwonawy kolor i jest już dość miękka, dodajcie ok. 250 ml passaty.
- Kontynuujcie duszenie cebuli jeszcze przez ok. 30 minut. Gdyby się okazało, że w garnku brakuje płynu, dolejcie odrobinę wody. Cały czas pilnujcie, aby cebula nie zaczęła się przypalać.
- W połowie duszenia cebuli w drugim garnku wstawcie osoloną wodę na makaron i gdy zacznie się gotować wrzucie sam makaron do wody.
- Gdy makron będzie już al dente, przełóżcie go do garnka z sosem, wymieszajcie całość i pozwólcie jeszcze przez minutę nasiąknąć sosem. Można na tym etapie dodać też kilka listków bazylii.
- Wyłóżcie makaron na talerze i posypcie obficie włoskim, twardym serem. Skoro to przepis z Kalabrii, to bardziej lokalnym wyborem będzie pecorino, a nie parmezan.



