Łosoś z zapiekanym fenkułem

Bulwy kopru włoskiego oczyszczamy z drobnych listków. Przekrawamy je na pół wzdłuż po dłuższym boku. A następnie każda połówkę na cztery ćwiartki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy koper na maśle z obu stron przez parę (4-7) minut, aż się lekko zarumieni. Układamy koper w naczyniu żaroodpornym i zalewamy śmietanką z parmezanem i skórką otartą z cytryny. Pieczemy w 200C około 10 minut aż danie będzie rumiany.
Filety z łososia pozbawiamy skóry i kroimy w 3cm kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z każdej stronie chwilkę na maśle aby się zrumienił. Zalewamy białym winem i dajemy mu się odparować.
Łososia podajemy na pieczonym fenkule posypanego posiekanym koperkiem. Możemy zaserwować też ziemniaki.





