Łosoś w pomarańczowej salsie
Kiedy zaczyna się sezon na cytrusy to oznacza, że zima puka nam do drzwi. Skorzystajmy więc z nich i miejmy trochę słońca na talerzu. Łosoś w pomarańczowej salsie nam to gwarantuje!
Sposób przygotowania
- Steaki pozbawiamy ości, smarujemy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy dziki ryż – ja podaję porcję ok. 50 gr (waga przed gotowaniem) na osobę.
- Przygotujemy winegret – mieszamy dokładnie razem wszystkie jego składniki. Połową sosu dodajemy do sałaty do której wrzucamy wyfiletowane cząstki pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy grill. Filety z łososia grillujemy lub smażymy na patelni przez kilka minut z po stronie skóry tak aby mocno się zrumieniła, i chwilę po drugiej aby zamknąć mięso, a ryba wewnątrz pozostała wilgotna lub surowa. Ja lubię bardziej surową.
- Na talerzu układamy ugotowany dziki ryż, sałatę z cząstkami pomarańczy i łososia. Rybę polewamy resztą winegreta.
Przepis na sos winegret pochodzi z książki „1080 Recipes” autorstwa Simone i Ines Ortega.