Kurczak po prowansalsku

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

W garnku, albo na dużej patelni (my jednak takowej nie mieliśmy) na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. W drugim garnku/patelni sukcesywnie podsmażamy pokrojoną w kostkę czerwoną/żółtą paprykę, bakłażana i cukinię. Dorzucamy do czerwonej cebuli. Dodajemy passatę. Gotujemy wszystko chwilkę, aż sos się trochę zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem, a także posiekanym świeżym tymiankiem. Dodajemy czarne oliwki. W międzyczasie piersi z kurczaka (my skorzystaliśmy z mniejszych „polędwiczek”, czyli cienkich płatów piersi) doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami prowansalskimi. Smażymy na oliwie z oliwek. Na talerz wykładamy sos i na nim układamy kawałki kurczaka. Dekorujemy listkami tymianku. Możemy podać z bagietką lub ciabattą.