Klopsiki jagnięce z pieczarkami

To danie to szybka piłka – trzeba mieć tylko potrzebne składniki w lodówce. Merguezy dostańcie u dobrych rzeźników, a reszta to peanut.
Kiełbaski jagnięce (merguezy) obieramy z flaczka i wyciągamy mięso. Formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich. Brązowe pieczarki kroimy na ćwiartki. Operujemy na 2 patelniach. Najpierw na mocnym ogniu na oliwie smażymy pieczarki. Uważajmy – mają być rumiane ale nie mogą puścić soku. Na drugiej patelni podsmażamy klopsiki przez jakieś 2 minuty.
Dodajemy czosnek i zioła i smażymy kolejne 5 minut. Dolewany wino zagotowujemy i dodajemy pieczarki. Gotujemy całość kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem i serwujemy z chrupiąca bagietką!
Sprawdź więcej naszych przepisów:
- Soutzoukakia – klopsiki wołowe w pomidorowym sosie z kminem rzymskim;
- Klopsiki cielęce w wywarze;
- Merguezy i Rioja na majówkę;
- Burger z indyka z grzybami i Fontiną;
- Penne z salsiccią.








