Karp zapiekany z ziemniakami w śmietanie

Udostępnij ten post

Średniej wielkości ziemniaki obieramy i gotujemy około 18-20 minut – powinny być al’dente. Odcedzamy, schładzamy trochę i kroimy w plastry. Cebulę podsmażamy kilka minut na maśle, oprószamy łyżeczką mąki, mieszamy. Następnie zalewamy śmietaną i doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Zgotowujemy.

Filety karpia kroimy w poprzek na kilkucentymetrowej szerokości kawałki. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim rybę oraz ziemniaki. Zalewamy śmietaną i posypujemy tartą bułką. Zapiekamy pod grillem 15-20 minut w 200o C. Na konie posypujemy natką pietruszki.

Możemy podać z blanszowanymi wstążkami z marchewki, delikatnie przesmażonymi na maśle.