Grillowany kurczak z bulgurem

Udostępnij ten post

Znakomite, bardzo szybkie i pożywne danie. Torpeda w stylu Quick&Easy!

Aby przyspieszyć akcję będziemy gotować symultanicznie. Bulgur (rodzaj kaszy z pszenicy durum) gotujemy w osolonej wodzie około 12-15 minut (sprawdźcie dla pewności czas na opakowaniu). W tym samym czasie doprawione solą i pieprzem piersi z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni grillowej/grillu razem ze strąkami średnio-ostrej papryki chili. Zajmie nam to około 10-12 minut.

Po usmażeniu odstawimy kurczaka na deskę aby chwilę odpoczął. Kroimy na małe kawałki czerwoną słodką paprykę, pomidora/pomidorki koktajlowe i suszone pomidory. Odcedzamy bulgur i wsypujemy do miski. Dodajemy 2-4 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami. Mieszamy i odstawiamy od przestygnięcia. Następnie do kaszy dodajemy warzywa i zioła (możecie dać bazylię, miętę albo obie). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy raz jeszcze i wykładamy na talerze. Piersi kurczaka kroimy w plastry, układamy na bulgurze razem z ostrą papryką i posypujemy ziołami.

Sprawdź, jakie podałem do tego wina: Dwie europejskie biele i grillowany kurczak z bulgurem.