Grillowane cukinie z mięta i fetą

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Młode, małe, jędrne cukinie kroimy wzdłuż na plastry – ok 3-4 mm. Żeby było łatwiej, możemy delikatnie obciąć jeden brzeg i ułożyć cukinie powierzchnią płaską w stronę deski, aby warzywo nie turlało się. Do oliwy z oliwek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (może być też granulowany), doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy płaty cukinii przygotowaną oliwą i kładziemy na rozgrzany grill. Smażymy dosłownie kilka minut z obu stron, aż powstanie charakterystyczny wzorek z grilla, a cukinia będzie miękka. Układamy ją na półmisku (albo na indywidualnych talerzach), posypujemy pokruszoną albo pokrojoną fetą i spryskujemy delikatnie oliwą z oliwek extra vergine. Najlepsza będzie oryginalna, twarda, grecka feta. Warto zainwestować w dobry produkt. Dekorujemy posiekanymi lub porwanymi listkami mięty. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też listek mięty i kawałek fety zawinąć w grillowaną cukinię i spiąć wykałaczką.