Gravadlax – łosoś marynowany w soli i cukrze

Udostępnij ten post

Usuwamy pęsetą ości z fileta łososia. Przygotowujemy marynatę. W tym celu siekamy świeży majeranek i szczypior, tłuczemy ziarna czarnego pieprzu i posypujemy obficie filet. Marynatę robimy z 3 części soli na 2 części cukru i zasypujemy nią grubo całą rybę. Polewamy stróżką oliwy z oliwek przez środek filetu. Możemy tez polać rybę kieliszkiem wódki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej jednak marynować łososia 1 – 2 dni. Gotowego łososia obmywamy z marynaty i serwujemy krojąc w cienkie paski. Możemy przygotować bardziej skandynawską wersję i zamiast majeranku i szczypioru użyć koperku. Proponujemy łososia podać na rukoli lub mieszance sałat rukoli z radicchio z dodatkiem bardzo prostego winegreta, czyli soku z cytryny z oliwą z oliwek extra vergine.