Gratin Dauphinois

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Ziemniaki ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki (albo używamy do tego celu robota). Wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Doprawiamy, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż mleko zacznie gęstnieć. Należy mieszać i bardzo uważać, aby ziemniaki nie przywarły do spodu i nie przypaliły się. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przeciskamy przez praskę czosnek i posypujemy dno naczynia. Ziemniaki wyciągamy łyżką cedzakową z garnka i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wyciągamy listki laurowe z mleka i zalewamy nim ziemniaki, tak aby były prawie przykryte. Zapiekamy w 200°C około 35-45 minut, aż wierzch będzie rumiany, ziemniaki po nakłuciu nożem miękkie, a mleko mocno odparowane. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy na kilka minut przed podaniem, aby odpoczęły.