Glazurowane warzywa z grilla

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

W celu przygotowania glazurowanych warzyw korzeniowych z grilla – zaczynamy od obrania i pokrojenia warzyw (najlepiej młode). My wzięliśmy marchewkę (którą obraliśmy i pokroiliśmy w około 5 cm kawałki, które dodatkowo – przekroiliśmy wzdłuż), topinambur (obrany i pokrojony w plastry), a także – świeże cebulki perłowe, które świetnie sprawdziły się jako dodatek. Możecie użyć też młodej pietruszki, szalotek lub wypróbować innych aktualnie dostępnych warzyw. Przygotowane warzywa oraz cebulki (obrane z suchej warstwy) obsmażamy na maśle kilka minut, ciągle mieszając i uważając, aby nie przypalić masła ani warzyw. Zasypujemy warzywa cukrem, doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy wrzątkiem prawie do wysokości poziomu warzyw. Dodajemy jeszcze trochę masła. Gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut – aż wygotuje się prawie cały płyn i na dnie zostanie gęsty syrop. Sprawdzamy smak i decydujemy, czy nie doprawić solą i pieprzem mocniej. Warzywa powinny być al’dente. Teraz układamy je na grillu i smażymy do momentu odbicia się wzorka grillowego. Marchewki z jednej płaskiej strony, topinambur z dwóch. Nie smażymy cebulek – dodamy je już na talerzu do grillowanych warzyw.